حلوای سیاه(قره حلوا) سوغات مخصوص استان اردبیل
حلوای سیاه سوغاتی مخصوص اردبیل که بصورت سنتی و در دیگهایی به نام تیان پخت میگردد و بعنوان غذای مقوی مورد استفاده میباشد
حلوای سیاه با داشتن خاصیت درمانی و انرژی زایی و همچنین ترکیب غنی از گروههای مختلف غذایی به عنوان تنها سوغاتی اردبیل با پخت سنتی است که با گذشت یک قرن از سابقه آن همچنان اصول اولیه پخت و ترکیب خود را حفظ کرده و غنای بی نظیر خود را حفظ نموده است
اردبیل در سطح کشور تنها استانی میباشد که حلوای سیاه آن چه به لحاظ پیدایش و چه به لحاظ پخت منحصر به فرد بوده و در هیچ جای کشور پخت آن مرسوم نبوده و به عنوان غذای سنتی اردبیل آوازه جهانی دارد که با فرمول خاصی و توسط افراد معدودی در اردبیل تهیه میگردد
حلوای سیاه در استان اردبیل شناخته شده بوده و کمتر کسی را میتوان معرفی کرد که علاقه ای به حلوای سیاه اردبیل نداشته باشد ولی متاسفانه بدلیل عدم وجود ساختارهای لازم در استان معرفی حلوای سیاه و گسترش ان به سایر استانها تا بحال مقدور نگردیده و فقط گردشگرانی که بصورت اتفاقی این حلوای کمیاب را در مغازه های حلوا فروشی اردبیل می خورند ، عاشق این غذای سنتی خوشمزه میشوند
از ترکیبات مهم به کار رفته در حلوای سیاه به موارد زیر اشاره نمود
جوانه گندم و شیره عسل و کره حیوانی ، آرد سبوس دار ادویه، وپودر نارگیل
حلوای سیاه بدلیل ترکیبات خاص بکار رفته در آن بسیار مقوی و مغذی میباشد و برای تقویت کلی بدن بسیار مناسب میباشد و در قدیم الایام که در برخی نقاط استان اردبیل بدلیل عدم وجود امکانات شهری زمستانهای طولانی و سردی را تجربه می نمود ، شهروندان از حلوای سیاه بعنوان آذوقه زمستانی ( در مواقع کمبود غلات و ..... ) بعنوان غذا استفاده مینمودند تا زمستان را سپری کنند
حلوای سیاه علاوه بر خاصیت انرژی زائی دارای طبع گرمی میباشد و برای افراد دارای طبعت سرد و بیماریهای مرتبط با آن از جمله ضعف دستگاه گوارش و بسیار مفید میباشد
حلوای سیاه سرشار ازکالری ، پروتئین ، کربوهیدرات، چربی و به مقدار کافی ویتامینهای C-B-E و املاح کلسیم، فسفر ، منیزیم و اسیدهای آمینه است
حلوای سیاه تهیه شده تا 5 ماه تازگی و طعم خود را از دست نمی دهد و قابل نگهداری تا ماه5 در یخچال میباشد
حلوای سیاه خیلی خوشمزه بوده و بصورت دسر میل می شود البته قبل از مصرف حتما باید با بخار آب (سماور یا کتری )و به آرامی گرم شود و بعد میل شود.می توان به آن پودر نارگیل یا دارچین هم اضافه کرد.