اسامی و القاب حضرت زهرا (س) بسیار است؛ زهرا، حدیثه، طاهره، زکیه و صدیقه از جمله مشهورترین آنها هستند. هر کدام از این اسامی دارای معانی والایی هستند که متناسب با شخصیت حضرت زهرا (س) انتخاب شده اند.
حضرت فاطمه (س) چه نامها و القابی داشته اند؟ در این مقاله به ذکر و شرح برخی از اسامی زیبای حضرت فاطمه(س) میپردازیم که ائمه اطهار در روایات متعدد از آنها سخن گفته و وجه تسویه حضرت زهرا بدین نامها را شرح داده اند. در ادامه با اسامی و القاب حضرت زهرا (س) آشنا میشوید.
بنا بر گفتههای علمی محققین، اسم تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم بسیاری بر شخصیت و منش افراد دارد و هر اسمی متناسب با معنایی که دارد برای صاحب اسم بار روانی به همراه دارد. اسلام نیز در این رابطه توصیههای فراوانی دارد و بر این باور است که برای اسم گذاری فرزندان باید به دنبال نامهایی بود که سازنده و مایه رشد باشند. با این رویکرد میتوان نامهایی برگزید که در آینده به مسیر زندگی فرزندانمان جهت بدهند و میتوان تا حدی در آینده فرزندان نقش داشت.
رسول خدا به تناسب ابعاد متعدد شخصیتی فاطمه (س) او را به اسامی و القاب متعددی مینامید و هر کدام از این اسمها در موقعیتهای مختلف و به مناسبتهای مختلف مورد استفاده اطرافیان بوده اند.
امام صادق - علیه السلام - فرمود:
"ان لفاطمة تسعة اسماء عند الله عزو جل
فاطمه، و الصدیقه، و المبارکه، و الزکیه، و الراضیه،
والمرضیه، و المحدثه، و الزهراء و الطاهره"
برای فاطمه (س) در نزد خدا ۹ اسم است و در شرح و توضیح این اسماء فرموده اند او:
اینها تنها اسمهایی نیستند که در روایات برای حضرت فاطمه (س) ذکر شده اند. در این فرصت به ذکر چند نام دیگر که در روایات برای حضرت برشمرده اند میپردازیم:
در میان تمام نامها و القاب حضرت زهرا (س)، نامهای فاطمه و زهرا بیشتر به گوش خورده اند و در میان شیعیان از محبوبیت بیشتری برخوردارند. به شکلی که طبق آمارهای رسمی سازمان ثبت احوال کشور، در سالهای گذشته اسمهای فاطمه و زهرا در صدر لیست محبوبترین نامهای دخترانه در ایران بوده اند. در کتب اسلامی احادیث زیادی درباره معانی و وجه تسمیه این دو اسم ذکر کرده اند که به گوشهای از آنها میپردازیم:
در کتاب شریف بحار الانوار اثر ماندگار علامه مجلسی وجه تسمیه حضرت به نام فاطمه را چنین بیان کرده اند:
لقد فطمها بالعلم و عن الطمث فی المیثاق
- فسماها فاطمة - ثم قال انی فطمتک بالعلم و فطمتک بالطمث.
خداوند او را با علم و دانش درآمیخت و از وسوسه در پیمان بازداشت، او را فاطمه (س) نامید
و فرمود: تو را از کسب دانش اکتسابی بازداشتم و از پلیدیها دور نمودم.
زهراء، مونث واژه أزهر است، که در لغت، درخشنده، روشن، معنی میدهد. جابر از امام حسین (ع) سؤال کرد: چرا فاطمه را «زهراء» نامیدهاند؟ او فرمود: خداوند فاطمه را از نور عظمت خود آفرید. وقتی فاطمه درخشید، زمین و آسمان را نورانی کرد. چشمهای ملائکه غرق نور شد و خداوند را سجده کردند و از روی تعجب گفتند: خداوندا! این چه نوری است؟ وحی شد که این یکی از نورهای من است، در آسمان جایش دادم و او را از طریق پیامبر متولد گردانیدم و او را بر همهٔ پیامبران برتری دادم و از آن نور، ائمهٔ هدی به وجود آمدند، تا دستورات مرا اجرا نمایند و مردم را هدایت کنند، آنها بعد از قطع شدن وحی، جانشینان من در زمین هستند.
در قسمت بالا با القاب حضرت زهرا (س) آشنا شدید. اما ایشان دارای کنیه نیز هستند. کُنیه در فرهنگ عربی به آن دسته از نامهایی گفته میشود که با پیشوند «اب» یا «ابن» (در مردان) و «امّ» (در زنان) همراه باشد. در اینگونه نامگذاری معمولاً نام پسر بزرگتر با پیشوند اب یا ام همراه میشود و به معنای پدر فلان شخص یا مادر فلان شخص است. علت اصلی استفاده از کنیه به جای اسم، ادای احترام است.
برای حضرت فاطمه (س) نیز کنیههای بسیاری هست که با در نظر گرفتن مسائل مختلف موارد استفاده مختلفی داشته اند:
حضرت فاطمه (س) یکی از شخصیتهای محبوب نزد شیعیان و حتی مسلمانان اهل سنت است. شیعیان برای او شخصیت بسیار بلند مرتبهای در نظر دارند و معتقدند ایشان فرشته وحی جبرئیل را مشاهده میکرده است و حتی بعد از رسول اکرم هم دریافتهایی وحی گونه ای از جانب جبرئیل داشته است که اگر چه با وحی قرآن کاملا فرق داشته، ولی این مکالمات در مصحف فاطمه ثبت شده و نزد امامان شیعه نگهداری میشده است. حضرت فاطمه (س) متناسب با صفاتی اخلاقی و شخصیتی که داشته اند اسامی و القاب مختلفی از خداوند، رسول اکرم و ائمه اطهار دریافت کرده اند که همگی نشان از جایگاه بلند ایشان در میان باورهای شیعه دارند. به عنوان مثال لقب "محدثه" یکی از القاب ایشان است که اشاره به دریافتهای وحیانی وی از جبرئیل دارد.
محمد میرلوحی
کانون تبلیغاتی نسیم خیال
استخدام مترجم با تجربه از سراسر کشور
ثبت شرکت اتباع خارجه درایران
پرینتر HP 2035 لیزر جت اچ پی
دستگاه حضور و غیاب Techno Tick
خط 92 40 211 0912 کارکرده
دستگاه حک فلزات
خدمات مشاوره استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی OHSAS18001 2007
خانه سخت افزار
فلت بار
دوره های آموزش سانترال سری NS
زئولیت زمین کاو (Zeolite)