«عود» به نام ایران و سوریه ثبت جهانی شد

«عود» به نام ایران و سوریه ثبت جهانی شد

«مهارت ساختن و نواختن عود» به طور مشترک به نام ایران و سوریه در یونسکو ثبت شد.


چهار‌شنبه ۵ دی ۱۴۰۳  ۰ نظر   ۱۰۹۳ بازدید

این ساز در هفدهمین نشست کمیته بین‌دولت‌ها برای پاسداری از میراث‌ فرهنگی ناملموس به رأی گذاشته شد که به عنوان هجدهمین میراث ناملموس ایران به صورت مشترک با سوریه در یونسکو ثبت جهانی شد.

ایران همزمان که پرونده عود را در سال ۱۳۹۷ به صورت ملی ثبت کرد، برای ثبت جهانی آن با عنوان «مهارت ساختن و نواختن عود» با برخی کشورهای همسایه رایزنی کرد و در نهایت این پرونده را مشترک با سوریه به یونسکو ارائه کرد که در پانزدهمین اجلاس کمیته میراث جهانی ناملموس، سال ۱۳۹۹ ریفر شد (ریفر به معنای امکان بررسی پرونده در چرخه‌ بعدی (اجلاس‌های بعدی) است.

برخی کارشناسان مطلع از دلایل پذیرفته نشدن پرونده «عود» گفته بودند: تهیه این پرونده با مشارکت سوریه و بدون در نظر گرفتن دیگر کشورهای عربی که عود در آن‌ها رواج دارد، اقدامی خطا بود. این پرونده توسط کسانی تهیه شد که پرونده کمانچه را تهیه کرده بودند. این‌که پرونده کمانچه از نظر کارشناسی، پرونده موفقی بود و در فهرست یونسکو ثبت شد و به همین دلیل هم انتظار می‌رفت که عود نیز در فهرست ناملموس یونسکو جهانی شود.

در شرح ساز عود در یونسکو آمده است: «عود یک ساز زهی زخمه‌ای با بیش از ۱۵۰۰ سال حضور در منطقه مورد اشاره است. این ساز مانند بسیاری دیگر از سازهای زخمه‌ای روی پای نوازنده قرار می‌گیرد و نوازنده با یک دست انگشت‌گذاری روی وترها و با دست دیگر به نواختن مضراب می‌پردازد. کاسه طنینی این ساز گلابی‌شکل و نسبتاً بزرگ و دسته آن معمولاً کوتاه و فاقد دستان‌بندی است. (در مناطق مختلف با ابعادی متفاوت) به‌طوری که وترها بیشتر روی کاسه طنینی امتداد دارند. صفحه چوبی طنینی این ساز مشبک است، این شبکه‌ها که معمولاً نقش مایه‌های اسلیمی دارند، علاوه‌بر انتقال صدای کاسه ساز، نقش تزئینی نیز ایفا می‌کنند. بیشتر انواع این ساز ۱۰ سیمه است که به صورت جفت بسته می‌شوند. صدای این ساز در محدوده صوتی بم و باریتون است و امکان تولید اسواد ملودیک و هارمونیک در آن فراهم است و در تک نوازی و گروه نوازی به کار می‌رود.

گستره جغرافیایی این ساز در ایران به خوزستان، بوشهر، هرمزگان، تهران، کردستان و برخی شهرهای بزرگ، مانند شیراز اصفهان، تبریز و مشهد می‌رسد.»

خوارزمی در «مفاتیح العلوم» نام این ساز را «بربط» آورده و گفته که در اصل «برِبت» است، به معنی سینه بت (مرغابی)؛ چرا که ظاهر آن شبیه به سینه و گردن مرغابی است.

ایران علاوه‌بر «مهارت ساختن و نواختن ساز عود»، پنج پرونده دیگر «شب یلدا/چله» (مشترک با افغانستان)، «هنر ساختن و نواختن رباب» (مشترک با تاجیکستان و ازبکستان)، «جشن مهرگان» (مشترک با تاجیکستان)، «سوزن‌دوزی ترکمن/ ترکمن‌دوزی» (مشترک با ترکمنستان) و «پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی» (مشترک با افغانستان، آذربایجان، ترکیه، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان) را در هفدهمین کمیته بین‌دولت‌ها برای پاسداری از میراث‌ فرهنگی ناملموس یونسکو که هم‌اکنون در مراکش درحال برگزاری است، در نوبت بررسی دارد.



تبلیغات آموکس
نمایندگی فروش محصولات ارتباطی و امنیتی پاناسونیک

نمایندگی فروش محصولات ارتباطی و امنیتی پاناسونیک


تهران 10121
درامد هفته ای 500 هزار تومان داشته باشید

درامد هفته ای 500 هزار تومان داشته باشید


اصفهان 8104
تِلِ پیک (موتور و وانت بار)

تِلِ پیک (موتور و وانت بار)


تهران 9024
تامین انواع مواد شیمیایی،مواد آزمایشگاهی و پودر فلزات در سایز های مختلف

تامین انواع مواد شیمیایی،مواد آزمایشگاهی و پودر فلزات در سایز های مختل


تهران 7688
تدریس خصوصی مکالمه زبان انگلیسی با روش آسان  از مبتدی تا پیشرفته ( تخفیف ویژه )

تدریس خصوصی مکالمه زبان انگلیسی با روش آسان از مبتدی تا پیشرفته ( تخف


خراسان رضوی 9681
آموزش زبان های خارجی همه سنین همه  دوره ها

آموزش زبان های خارجی همه سنین همه دوره ها


تهران 9171
فروش لنز رنگی

فروش لنز رنگی


تهران 19051
آموزش نصب وتعمیر پکیج

آموزش نصب وتعمیر پکیج


تهران 10426
فروش پارچه عمده – تولید لباس کار – روپوش مدرسه – قیمت پایین

فروش پارچه عمده – تولید لباس کار – روپوش مدرسه – قیمت پایین


آذربایجان شرقی 12393
مقاله های علمی-مذهبی-سیاسی

مقاله های علمی-مذهبی-سیاسی


آذربایجان غربی 7436
تابه دو طرفه دسینی سایز ۳۶

تابه دو طرفه دسینی سایز ۳۶


تهران 9288
شرکت آرتیمان پلاستیک آریا

شرکت آرتیمان پلاستیک آریا


فارس 8863

سقف کاذب

شرکت طراحی سایت

دیوارپوش پی وی سی